17.2.13

-«Δάσκαλε, δείξε μου το δρόμο» - «Είναι στα πόδια σου»

                               


  ...γράφει ο Βασίλης Θυμιανίδης 
    

Γιατί όταν νομίζεις ότι όλα τελειώνουν και δεν υπάρχει διέξοδος, όταν νιώθεις απελπισμένος και καταπιεσμένος και είσαι σχεδόν βέβαιος ότι θα βγεις ηττημένος από την κατάσταση που αντιμετωπίζεις, οφείλεις να αποτραβηχτείς από αυτήν, να αποστασιοποιηθείς και να γίνεις ''έξωθεν παρατηρητής'' ή αλλιώς το λεγόμενο τρίτο πρόσωπο, μόνο που σ' αυτήν την περίπτωση είσαι εσύ αυτό!

Να θυμάσαι πως η μισή λύση του προβλήματος είναι η παραδοχή του. Συνειδητοποιώντας λοιπόν το πρόβλημα, όποια μορφή και αν έχει, είσαι σε θέση να ''εκμαιεύσεις'' την αλήθεια του, να αποκρυσταλλώσεις την κάθε πτυχή του, νααποκαλύψεις την αιτία και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα.

Έχεις την εντύπωση ότι το ''θέμα'' σου είναι άλυτο, μοναδικό και αξεπέραστο; Θεωρείς πως είσαι ο μόνος άνθρωπος που έρχεται σε τόσο δύσκολη θέση; Λάθος σκέψη!! Στέκεσαι όρθιος μέσα σε ένα κατάμεστο λεωφορείο, με γνωστούς αλλά και αγνώστους, με μικρότερους αλλά και μεγαλύτερους από εσένα. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ότι ο ''δαίμονάς'' σου ίσως βασανίζει και το διπλανό σου, ίσως ακόμα και τον παραδιπλανό σου;


Πολλές φορές ο εγωκεντρισμός με την έννοια της υπερβολικής αφοσίωσης στο ''εγώ'' δημιουργεί ποικίλα εμπόδια, ''θολώνει το τοπίο'', κάνει τη σκέψη σύνθετη και με αυτόν τον τρόπο σε οδηγεί σε δύσβατα μονοπάτια, μοναχικά, δίχως κάποιον τελικό προορισμό. Οι σκέψεις σου επομένως διαγράφουν ένανατέρμονο κύκλο ενισχύοντας σε κάθε στροφή ακόμα περισσότερο το πρόβλημα σου με αποτέλεσμα να το καθιστούν πραγματικά ά-λ-υ-τ-ο. Συγχαρητήρια!! Μόλις έπεσες στην παγίδα των ψευδαισθήσεων.
   
 Τι εννοώ ; Δικαιολογημένα πείθεις τον εαυτό σου να πιστέψει ότι η διέξοδος αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση στο λαβύρινθο που εσύ όμως δημιούργησες και έπλασες. Ποιό είναι άραγε ένα από τα μυστικά που θα σε βοηθήσει πιθανόν να ξεπεράσεις την κατάσταση στην οποία έχεις περιέλθει;  Η υπέρβαση του ''εγώ''είναι η απάντηση στο ερώτημα που τόσο ταλανίζει τον καθένα μας. Όταν θα έχεις καταφέρει να ξεπεράσεις την δύναμη που κρύβει η εμμονή σου σ' αυτό, θα έχεις πλησιάσει αρκετά στην αποκωδικοποίηση του προσωπικού σου μυστηρίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: