12.1.14

ΑΙΜΑ , ΘΙΒΕΤ ΚΑΙ ΙΔΡΩΤΑΣ

…γράφει ο Γιάννης Κωνσταντινούδης

     Η θιβετιανή κουλτούρα συναρπάζει κάθε επίδοξο ερευνητή της. Οι mandala,φυλή του Θιβέτ που είχε τεράστια κλίση στις τέχνες, κληροδότησε την τεράστια παρακαταθήκη της στον δυτικό πολιτισμό αποτελώντας τεράστια επιρροή στις μοντέρνες τέχνες. Ο ανυπέρβλητος αυτός πολιτισμός έφτασε σε μεγάλη πολιτισμική ακμή μεταξύ του 16-19 αιώνα. Πολιτισμός που βασικός πυρήνας του ήταν ο φιλειρηνικός τρόπος ζωής και η απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής βίας. Οι mandala απεχθανόταν την βία καθώς αυτή θα αμαύρωνε το λεγόμενο κάρμα τους, δηλαδή την μοίρα τους σύμφωνα με την θεολογική αντίληψη. Η θρησκευτική παράδοση βασιζόταν στον βουδισμό και στην μετενσάρκωση. 

 Το ειρωνικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι η φιλοσοφία της μη βίας οδήγησε στην τελικη καταστροφή του πολιτισμού τους. Το 1950 η κινέζικη δημοκρατία αποφάσισε την εισβολή στο Θιβέτ. Βεβηλώσεις ναών, βανδαλισμοί των έργων τέχνης από άκρη σ' άκρη. Οι Θιβετιανοί, εγκλωβισμένοι στη πίστη τους για μεταθάνατο ζωή, έβαζαν φωτιά στον εαυτό τους και στις οικογένειές τους. Ο αυτοπυρπολισμός στους δημόσιους δρόμους έγινε μονόδρομος διαμαρτυρίας. Διαμαρτυρία για την βάναυση φρικαλεότητα των Κινέζων και την ιερόσυλη βεβήλωση του πολιτισμού τους. Ήταν ένας  ολικός αφανισμός, μια γενοκτονία. Η κινέζικη δημοκρατία ανάγκασε τους Θιβετιανούς να αφομοιωθούν με τον κινέζικο τρόπο ζωής και να αποτάξουν κάθε στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους. 
     Ωραία ιστορία, έτσι; Τα Θιβετιανά παιδιά των λουλουδιών ενάντια στους κακούς και αιμοδιψείς Κινέζους. Κατανοητό ως εδώ; Ενας παραλληλισμός με την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα ίσως να είχε πολύ ενδιαφέρον. Φαντάσου τώρα αυτό που ζεις… Εσύ κατά πόσο θα ήσουν πρόθυμος να διαμαρτυρηθείς αυτοκτονώντας την ώρα που σου βιάζουν τον κόσμο;
     Ας πάρουμε τώρα ένα άλλο παράδειγμα. Ας παρατηρήσουμε ένα καβγά δυο νεοελλήνων σε ένα οποιοδήποτε δρόμο της Ελλάδας. Που αντλούν οι άνθρωποι αυτοί την ενέργεια ώστε να βγουν από το αμάξι τους και να πουλήσουν τσαμπουκά; Ξεζουμάρωντας τώρα, την στιγμή που είσαι έτοιμος να κάνεις ‘’κρέας’’ τα μούτρα του άλλου επειδή σου γρατζούνισε τον προφυλακτήρα, γιατί επιλέγεις την απάθεια σε κάτι που αναιρεί την προσωπικότητα και το είναι σου; 
     Κακά τα ψέματα η φύση είναι βία. Και η ανθρωπότητα κολύμπησε σε ένα ποτάμι αίματος που οδηγεί στο τώρα. Ο δυτικός άνθρωπος όμως  λησμόνησε την εννοιολογική φύση των λέξεων. Όπως και η βία δεν είναι μόνο  η αυθαίρετη δράση ενός μανιακού δολοφόνου που αφαιρεί ζωές με σαδιστικό τρόπο. Ούτε το μακελειό σε κάποια σαχλοκούδουνη σλατερ βιντεοταινία για εφήβους. Βία είναι η ανασφάλεια και η ανεργία. Βία είναι αυτό που βάφτισαν  παιδεία και υγεία. Βία είναι δράση και αντίδραση. Και όσο πιο βίαιος είναι ο καταναγκασμός που ασκείται στην ατομική ελευθερία, τόσο πιο βία και καταστροφική είναι η αντίδραση… End of story.



Δεν υπάρχουν σχόλια: